Friday, May 8, 2009

Stat mot kirke


I forrige uke ble en e-post fra en av Daniel Orgegas nærmeste rådgivere Orlando Núñez publisert i media. E-posten var sendt fra et av kontorene til Consejo de Comunicación y Ciudadanía som er styrt av Rosario Murillo, Ortegas kone, stabsjef og kommunikasjonsrågiver. Tittelen på e-posten var Relación entre la Iglesia y el Frente Sandinista. Dokumentet viser til en angivelig samtale mellom Núñez og Gregorio Raya, sognepresten fra Juigalpa. I denne samtalen skal Raya blandt annet ha uttalt at Vatikanet ser på Den Nicaraguanske kirke som en av de mest korrupte, at biskopene tar tusenvis av dollar fra donasjoner for å arrangere overdådige fester, og at prester og biskoper har damer og barn åpenlyst.

Etter teksten ble offentliggjort nekter alle for å ha noe med den å gjøre. Raya nekter for å sagt noe som helst til Núñez, Núñez nekter for å ha skrevet teksten og Rosario Murillo nekter for å kjenne til teskten. Forvirringen var total og for å prøve å glatte over denne pinlige situasjonen hadde Murillo en pressekonferanse der hun forklarte at deres datasystem har blitt hacket og at teksten sannsynligvis er blitt skrevet av en hacker. Svært få i kirken tror på denne forklaringen, de aller fleste tror at dette er en bestilt “drittpakke” som regjeringen ville bruke for svekke kirkens moralske stilling i Nicaragua.

Etter valget i fjor har kirken blitt en sterkere og sterkere kritiker av Orgegas politikk. Enkelte biskoper som Granadas Bernard Hombach og Estelis Abelardo Mata har vært svært frittalende de siste måneder og biskopenes uttalelser har på mange måter store gjennomslagskraft enn uttalelsene til opposisjonspolitikere som Montealegre og Jarquin.

På lørdag 9 mai er det planlagt et forsoningsmøte mellom Ortega og landets biskoper, og på dette møtet bør opprinnelsen til denne e-posten forklares. Ortega har vist at han evner å utmanøvrere kritiske opposisjonspolitikere, det spørs om han klarer å utmanøvrere kritiske biskoper på samme måte.

http://impreso.elnuevodiario.com.ni/2009/05/06/nacionales/100957

http://www.elpais.com/articulo/internacional/Guerra/abierta/Daniel/Ortega/Iglesia/catolica/elpepuint/20090507elpepuint_1/Tes

No comments: