Wednesday, April 29, 2009

Beisbol


På samme måte som det spilles cricket i landene der engelskmennene har vært kolonister spiller en baseball hvor USA har vært involvert.

Nicaraguanere lærte å spille baseball av amerikanske soldater og United Fruit Companys ansatte for cirka hundre år siden, og dette forløpet har en sett i de fleste baseballspillende land. I USA er baseball en sport i nedgang og  flere og flere unge velger andre idretter enn baseball. Likevel er den globale interessen for sporten økende, da spesielt i Latin-Amerika og i Øst-Asia.  I dag er tidligere bananrepublikker som Cuba, Puerto Rico, Dominikanske republikk, Venezuela, Panama og  Nicaragua de ledende baseballnasjoner sammen med Japan og Sør-Korea. Og flere og flere av de største stjernene i Major League (ML) kommer fra disse landene.

Nicaragua har i dag tre spillere i den gjeveste ligaen. Vicente Padilla  fra Chinandega  spiller for Texas Rangers, Everth Cabrera fra Nandaime spiller for San Diego Padres og Devern Hanchack fra Pearl Lagoon spiller for Boston RedSox.

Historien til Devern Hansack var en ordentlig askeladdenhistorie. Hansack  vokste opp i avsidesliggende Pearl Lagoon. Han fisket hummer på dagen og spilte baseball på kvelden til han ble oppdaget av USAske talentspeidere og fikk kontrakt med Boston Redsoxs. En kan uten å overdrive kalle det et karrieresprang;  fra hummerfiske i Pearl Lagoon til en av de aller største sportsklubbene i verden. Hansack har likevel ikke glemt hvor han kommer fra, og han reiser tilbake til Costa Atlantica i ferier for å hjelpe familien med hummerfiske. Hansacks første tid i Boston var strålende og alle spådde ham en lysende fremtid, men det har ikke gått som håpet. Han har vært plaget med skader og benketilværelse og det kan være at han reiser tilbake til hummerfisket i Karibia om ikke så alt for lenge.

Hvis USA fortsetter å utvide baseballinteressen i landene hvor de har utplassert militære styrker går baseballen en lysende fremtid i møte. I dag har USA utplassert 500 000 militært personell i 700 baser i over 150 land. Hvis historien gjentar seg vil Irak og Afghanistan være baseballnasjoner om 10 år.

No comments: