Thursday, September 1, 2011

Kveldsmat med Kristus


Foto: Nina Alnes Haslie

En landsby som ikke kjenner historien sin fortjener ikke å leve, står det på utallige veggmalerier rundt om i Estelí. Det stod mange harde slag her under krigen mot det siste diktaturet, og byen vet å hylle sine tapre, revolusjonære sønner, døtre og forbilder. Og for de som ikke visste det så ble Kristus født i Nicaragua, nærmere bestemt i lille Palacagüina helt nord i landet.

Nasjonalsangeren Carlos Mejía Godoy synger om dette, og alle nicaraguanske musikere med respekt for seg selv bør kunne gjøre det samme. Jeg lærte refrenget utenat etter bare en uke i León, og på en liten restaurant i Estelí fikk jeg en kveld for en tid tilbake servert Kristus sammen med tomatsuppa. Før vi rakk å tenke på dessert hadde trubaduren sunget oss gjennom hele revolusjonshistorien, som med sine stolte bønder, sterke kvinner og stramme fjell utgjør selveste nasjonaleposet. Han hyllet blant annet de krigerske bondekvinnene i Cua, en annen liten by i nord, og alle landets maisspisende sønner. Sangen "Sønner av maisplanten" - som også inngår i standardrepertoaret - åpner med at "min bestefar døde mens han arbeidet på jordet", en mann som "ikke eide noe i en usikker verden", fortsetter med å kritisere grådige politikere og forbanne miserien Nicaragua befinner seg i, og hyller i hvert refreng folks eneste sikre røtter, nemlig maisplantens.

Rundt oss satt det en en liten familie, unge par, eldre menn og tøffe gutter, alle lokale, og fikk kanskje en del av sin nasjonalidentitet bekreftet på en vanlig fredagskveld. Det er fremdeles stor forskjell på de store landeierne og småbønder her, Nicaragua er blant de fattigste landene i Latin-Amerika og mais er fremdeles basisvaren - for ikke å si hovedingrediensen - i manges kosthold. Og mange kan nok identifisere seg med den Nicaraguanske Kristus' mor, som måtte jobbe og slite for noen som hadde alt hun ikke hadde, eller noengang kunne håpe på å få.

Refreng:

Cristo ya nació en Palacagüina de Chepe Pavón Pavón
y una tal María.
Ella va a planchar, muy humildemente, la ropa que qoza
la mujer hermosa
del terrateniente.

Kristus han er født i Palacagüna av (fjellbøndene) Chepe Pavón Pavón
og en frøken ved navn Maria.
Og hun kommer ydmykt, så ydmykt til å stryke klærne
til landeierens
vakre hustru.

(Live på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IktY_Hwg6sc).


Av Nina Alnes Haslie

No comments: