Monday, April 27, 2009

Hvis du vil ha en moralsk president i Latin-Amerika, velg en prest.


Martha Lagos og flere med henne har vist er det bare en institusjon i Latin-Amerika som folk flest har tiltro til, nemlig den Katolske kirken. Dette faktum påvirket valget i Paraguay i fjor da folket valgte den romersk katolske biskopen Fernando Lugo til president med god margin.

Lugo er frigjøringsteolog og ble kalt de fattiges biskop. Han trakk frem sin ærlighet som en av grunnene for å stemme på ham i valget, og i november 2008 ble han den første venstreradikale president i Paraguay. Siden Lugo ikke er gift, gav han jobben som førstedame til hans eldre søster Mercedes Lugo, men nå viser det seg at Lugo har hatt flere og mer intime damebekjentskaper enn hva det passer seg for en prest.

13 april kom den første farskapssaken - Lugo innrømmet at han var far til 26 år gamle Viviana Carrillos barn, og at han gjorde henne med barn mens han var katolsk biskop. Barnet ble født i mai 2007, paven opphevde ikke Lugos sølibatløfte før juli 2008.

Uka etter kom en ny dame, Benigna Leguizamón med en ny farskapssak. Hun hevder at Lugo er far til et av barna henns. Barnet ble født i 2002, og Lugo skal han ha blitt kjent med Leguizamón gjennom sin jobb som biskop. Lugo har ikke innrømmet dette farskapet og nå krever Leguizamóns advokater at presidenten må bli DNA testet.

Siste sak, som har gjort Lugos fremtid som den moralske kandidaten mer eller mindre umulig, kom rett før helga da en ny dame hevder at Lugo er far til hennes 16 måneder gamle sønn. Presidenten har verken bekreftet eller avkreftet dette farskapet, men denne gutten er i hvert fall blitt oppkalt etter avdøde Pave Johannes Paul II, noe som passer seg for en biskopsønn.

Disse farskapsakene gjør at det er lett å være komiker i Paraguay for tiden.

En paraguyansk radio har laget Lugos velkomstmelding :Takk for at du har ringt presidentens sentralbord; For å snakke med resepsjonen trykk 1, for å registrere en farskapssak mot presidenten, trykk 2.

Presidentens bravader viser også igjen på klesmoten. En kan nå kjøpe tskjorter med både påskriftene No soy hijo de Lugo og Reconoceme papá Lugo.

En sang med tekstlinjen: Lugo tiene corazón, pero no usó el condón er den mest spilte på paraguyanske radioer den siste uken. Denne tekstlinjen viser til et paradoksalt faktum: Selv om biskopen bredrev hor både her og der, overholdt han ihvertfall pavens forbud mot prevensjoner.